Реформе и примена Закона о ЈБ

Реформа није преусмеравање милијарди буџетских прихода основних судова (за сада 32) у приватне џепове ЈБ. Реформа није ни кршење члана 67. Устава и др. закона. Јавни бележници требају Србији – да врше УСЛУГЕ грађанина које им се по закону могу поверити, али то НИЈЕ ни правна помоћ, нити то може бити ДЕЛИЋ судске НЕЗАВИСНЕ власти. Све док се Устав не измени или донесе нови (зато што за важећи, чини се, нико осим адвокатуре и не мари).

У условима постојања “рупе” у буџету и најављене намере неуставног смањења стечених права најсиромсшнијих грађана није се смело прећи на примену ЗоЈБ на начин на који је то учињено. Од 01.09.2024. је закон у примени и као његове друштвено-штетне последице имамо: губитак значајних фискалних прихода, који се преливају у приватне џепове, успоравање и блокаду правног промета, ограничавање аутономије воље и права грађана. И протест адвоката и нечувено понижавање адвокатске професије од стране неких представника извршне власти од којих се најмање могло очекивати – министарства правде! Зашто је, дакле, код таквог стања ствари познатог мени па и министру правде, он лично основао Комору ЈБ противно члану 179. став 1. Закона о ЈБ, након што је кроз “проточни бојлер” фебруара 2013. “прогурао” чл. 2. Закона о измени Закона о ЈБ?

Зато да се милијарде динара из буџета које су остваривали (по основу судске таксе за овере) најслабије плаћени службеници суда са средњом стручном спремом усмере у џепове фаворизоване приватно-јавне бранше блиске СНС-у, брснше која ће, можда, странку финансирати. Тврдоглава је Чињеница да су основни судови “растерећени” од милијарди динара прихода од којих њима по Закону о судским таксама припада 40% за материјалне трошкове и још 20% за побољшање материјалног положаја запослених. Истовремено је немогуће и претпоставити да нико у министарству правде није знао да је чланом 67. Устава прописано да правну помоћ пружају адвокатура, као самостална и независна служба, и службе правне помоћи које се оснивају у јединицама локалне самоуправе, у складу са законом.

И да Устав јавне бележнике НЕ ПОЗНАЈЕ! Намеће се закључак да су сва описана недела министра правде учињена намерно ради фаворизовања једне групе блиске СНС, да је у именовању ЈБ било непотизма, корупције и безакоња. Учесници конкурса до данас (колико знам) нису добили законом прописани акт зато што га министар није написао (или није знао написати). Апсолутно сам уверен (због примера из моје средине) да министар није водио рачуна о УГЛЕДУ кандидата у средини у којој живи и ради, што треба да је најбитнији критеријум, а не измишљени “општи утисак” по којем су СНС-у блиски високо бодовани од министарске комисије. У сваком случају срамно је стартовала реафирмација нотарства у Србији. Адвокат Никола Косановић, Бечеј

Dokument koji je autor poslao uz objavu: LINK

Relevantne objave