Advokatura kao poslednja brana demokratije

Advokatura u Srbiji se suočava sa najvećim izazovima ovog demokratskog doba, i tako postala poslednja brana zaštite osnovnih prava i sloboda.

U cilju razbijanja, možda jedine preostale nezavisne profesije u Srbije, strašnim nasrtajima od strane Izvršne vlasti na advokate i profesiju kroz finansijsko podčinjavanje, oduzimanjem Ustavom zagarantovanih prava, represijom i svim drugim načinima koja su neprimerena dobu u kom živimo i putu kojim se krećemo kao država i samo društvo.

Upravo zbog slabosti ovog društvenog sistema, koji je do sada pokazao sve svoje slabosti i mane, politički moćnici žele da podčine i podržave jednu veoma staru profesiju koja je toliko izdržala na svom putu, da bi je u 21. veku u demokratskom sistemu jedna Vlada i jedan Ministar stavili pod svoju šapu.

Pritisci se vrše u raznim vidovima, iznošenjem neistina, pokazivanjem strašnog stepena neznanja što bi u zdravim društvima, samo za sebe trebao da bude povod za moralnu ostavku i očuvanja minimalnog stepena moralnosti i poziva pravne profesije od strane resornog Ministarstra pravde.

Što se tice partijskih vojnika koji od početka protesta, celokupne Advokature, svakodnevno kaljaju jedan častan poziv, nas kao advokate i advokatske pripravnike ne bi trebalo zanimati niti se trebamo na njih osvrtati ali nam može pokazati samo stepen očaja u kom se nalazi naša Izvršna vlast i resorni Ministar, usled svih pogrešnih poteza koje su povukli.

Jedinstvo koje su Advokati pokazali je suštinsko i možda najbitnije iz razloga što moramo pokazati društvu, a i naučiti društvo da se odbrani od ovakvih napada na razne profesije, udruženja i organizacije i dati im primer kako i na koji način da zaštite svoja prava i slobodu.

Nažalost, to moramo pokazati na ličnom primeru zato što smo specijalizovani za to, samo tako ćemo zaustaviti pritiske od podčinjavanja i uništavanja jedne profesije kojoj je osnovna dužnost pružanja pravne pomoći. Ovakvim jedinstvenim, profesionalnim i zakonskim postupanjima pomažemo građanima pokazujući im način i istrajnost demokratske borbe.

Uliti podstrek kako nezavisnim institucijama tako i sudijama, novinarima i svima ostalima koji su se našli na udaru razularene vlasti u Srbiji, da mogu da odbrane profesiju i nezavisnost i usled ovakvih pritisaka. Da konačno postavimo princip profesionalne časti, tako da se dužnosti obavaljaju samo u skladu sa ustavnim, zakonskim i strukovnim normama i propisima.

Pošto smo mi jedna mlada pluralistička demokratija kojoj treba još mnogo do, prevashodno, parlamentarne kulture, a kamoli, do suštinske demokratske kulture mi kao profesionalno udruženje koje brani etički kodeks i nezavisnost koju nam Ustav Republike Srbije daje, moramo biti vodilja ovom društvu i istrasirati put ka ostvarenju vladavine prava i dosegnuti visine pravne države za koju moramo da se borimo i opstanemo kako nam i sama zakletva nalaže.

Fajlovi

Ukoliko je autor objave uz tekst dostavio i neke fajlove, linkovi ka tim fajlovima će biti prikazani ovde:
[Nema dostavljenih fajlova]

Relevantne objave

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *